Hlavní menu

Historie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bzenec je znám především pěstování a výrobou velmi kvalitních odrůdových vín. Bzenecká vinařská oblast je třetí nejmenší vinařská oblast na Slovácku (410 ha) a rozkládá v Kyjovské pahorkatině mezi Vracovem a Tučapy. Tvoří ji pouhých jedenáct vinařských obcí. Oblast proslavil především dodnes hojně pěstovaný Ryzlink rýnský. Ve Bzenci vzniklo také jedno z nejstarších vinařských družstev, které vešlo do všeobecného podvědomí svými dvěma nejvýznamnějšími víny. Byla to „Bzenecká lipka.“ Víno vyrobené z hroznů Ryzlinku Rýnského, který našel na Bzenecku výborné podmínky pro uplatnění svých jakostních znaků a měl by vždy zůstat hlavní oporou zdejšího vinařství. Druhým tradičním výrobkem bylo známkové víno „Zlatý Hrozen“ vyráběné ze směsi odrůdových vín Neuburské, Veltlínské červené, rané a Sylvánské zelené, později pak, když se pěstování těchto odrůd omezilo, hlavně ze směsi odrůd jakostních Ryzlink rýnský, Tramín červený, rulandské bílé a Savignon. Dále se zde daří bílým odrůdám Müller-Thurgau a Rulandské bílé a pěstují se také modré odrůdy, hlavně Frankovka.

 
Historická mapa – Bzenec
Mapa_Bzenec
 


 

Dokumentární film o Bzenci v cyklu „Hledání ztraceného času“ (Česká televize)